Pioglitazon is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. Het werkt door de gevoeligheid van het lichaam voor insuline te verhogen, waardoor de bloedsuikerspiegel beter onder controle blijft. Pioglitazon wordt meestal in combinatie met dieet en lichaamsbeweging gebruikt.

Pioglitazon FAQ


Wat is Pioglitazon?

Pioglitazon is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2 door de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Pioglitazon?

Mogelijke bijwerkingen zijn gewichtstoename, vochtophoping en een verhoogd risico op botbreuken bij langdurig gebruik.

Hoe moet ik Pioglitazon innemen?

Volg de aanwijzingen van uw arts over de dosering en het tijdstip van innemen. Meestal wordt Pioglitazon eenmaal daags ingenomen, met of zonder voedsel.

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van Pioglitazon?

Vermijd het gebruik van Pioglitazon als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Raadpleeg uw arts als u leverproblemen heeft of voorgeschiedenis van hartproblemen.

Kan ik Pioglitazon online kopen?

Ja, u kunt Pioglitazon online kopen bij geregistreerde apotheken. Zorg ervoor dat u een geldig recept heeft van uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis Pioglitazon vergeet in te nemen?

Neem de vergeten dosis in zodra u eraan denkt, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. Neem geen extra dosis om een vergeten dosis in te halen.

Hoe lang duurt het voordat Pioglitazon begint te werken?

Het kan enkele weken duren voordat u verbetering in uw bloedsuikerspiegel opmerkt. Blijf het medicijn gebruiken zoals voorgeschreven door uw arts.

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Pioglitazon?

Overmatig alcoholgebruik kan het risico op bijwerkingen verhogen. Bespreek met uw arts of en hoeveel alcoholgebruik veilig is in combinatie met Pioglitazon.

Wat zijn de aanbevolen levensstijlaanpassingen bij het gebruik van Pioglitazon?

Regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn essentieel bij de behandeling van diabetes type 2 in combinatie met Pioglitazon. Bespreek met uw arts welke veranderingen voor u geschikt zijn.

Kan ik Pioglitazon gebruiken als ik zwanger ben?

Nee, Pioglitazon mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Bespreek met uw arts welke alternatieve behandelingsmogelijkheden geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

Wat moet ik doen als ik ongewenste effecten ervaar tijdens het gebruik van Pioglitazon?

Raadpleeg onmiddellijk uw arts bij het ervaren van ongewenste effecten. Stop niet met het medicijn zonder overleg met uw arts.

Hoe wordt Pioglitazon opgeslagen?

Bewaar Pioglitazon bij kamertemperatuur, beschermd tegen vocht en licht. Houd het buiten bereik van kinderen.

Zal Pioglitazon mijn diabetes genezen?

Pioglitazon is bedoeld om de bloedsuikerspiegel te reguleren en helpt complicaties van diabetes type 2 te verminderen, maar het geneest diabetes niet. Blijf het medicijn gebruiken volgens de instructies van uw arts.

Zal Pioglitazon leiden tot hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel)?

Het risico op hypoglykemie is laag als Pioglitazon alleen wordt gebruikt. Echter, in combinatie met insuline of andere bloedsuikerverlagende medicijnen kan het risico toenemen. Raadpleeg uw arts voor advies.

Wat moet ik doen als ik per ongeluk een overdosis Pioglitazon heb ingenomen?

Neem onmiddellijk contact op met een medische professional of bel het nationale vergiftigingsinformatiecentrum voor advies. Symptomen van een overdosis kunnen duizeligheid, wazig zien en snelle hartslag zijn.

Moet ik speciale voorzorgsmaatregelen nemen tijdens het reizen terwijl ik Pioglitazon gebruik?

Zorg ervoor dat u voldoende medicijnen meeneemt tijdens het reizen. Houd rekening met eventuele tijdsverschillen bij het innemen van uw dosis. Raadpleeg uw arts voor aanvullend reisadvies.

Voorgestelde onderwerpen om te verkennen

Andere gerelateerde onderwerpen