Prednisolon is een corticosteroïde medicatie die ontstekingen vermindert en het immuunsysteem onderdrukt. Het wordt gebruikt voor diverse aandoeningen, waaronder allergische aandoeningen, huidaandoeningen, reumatische aandoeningen, en ademhalingsproblemen. Prednisolon kan ook worden voorgeschreven voor bepaalde vormen van kanker en voor hormonale stoornissen.

Prednisolon FAQ


Wat is Prednisolon?

Prednisolon is een corticosteroïde medicatie die ontstekingen vermindert en het immuunsysteem onderdrukt. Het wordt voorgeschreven voor diverse aandoeningen, waaronder allergische reacties, huidaandoeningen, en reumatische aandoeningen.

Hoe gebruik ik Prednisolon?

Volg altijd de aanwijzingen van uw arts op bij het innemen van Prednisolon. Neem de voorgeschreven dosis in met voedsel of melk om maagklachten te voorkomen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Prednisolon?

Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere maagklachten, duizeligheid, hoofdpijn, slaapproblemen, en veranderingen in stemmingswisselingen.

Kan ik Prednisolon kopen zonder recept?

Nee, Prednisolon is een receptplichtig medicijn omdat het bijwerkingen en contra-indicaties kan hebben.

Hoe lang duurt het voordat Prednisolon werkt?

De werking van Prednisolon is meestal binnen enkele uren tot dagen merkbaar, afhankelijk van de aandoening die behandeld wordt.

Mag ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Prednisolon?

Het wordt aangeraden om alcoholgebruik te beperken of te vermijden tijdens het gebruik van Prednisolon, omdat dit de kans op bijwerkingen kan vergroten.

Kan ik Prednisolon gebruiken als ik zwanger ben?

Overleg met uw arts voordat u Prednisolon gebruikt als u zwanger bent, omdat het bepaalde risico's voor de foetus kan hebben.

Wat moet ik doen als ik een dosis Prednisolon vergeet in te nemen?

Neem de vergeten dosis in zodra u eraan denkt. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik autorijden tijdens het gebruik van Prednisolon?

Prednisolon kan duizeligheid en slaperigheid veroorzaken, dus als u hier last van heeft, wordt autorijden afgeraden. Raadpleeg uw arts als u hierover vragen heeft.

Hoe lang kan ik Prednisolon gebruiken?

Gebruik Prednisolon alleen voor de voorgeschreven duur en volg de aanwijzingen van uw arts op om ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Voorgestelde onderwerpen om te verkennen

Andere gerelateerde onderwerpen